2012. március 16., péntek

Csokis csíkos keksz magyarosan ,avagy március 15 alkamából


Mivel nem mentünk ki ünnepelni március 15 alkalmából,egyrészt a hideg miatt,másrészt két kisgyerekkel nehéz kimozdulni. Ezért most valami sütivel akartam örömet szerezni az egész családnak,főleg Boginak,hogy tanulja meg a piros-fehér-zöld triót,hogy ez a magyar zászló. Amúgy nagyon szereti az édességet,nagyon ízlett Boginak a kekszszalámis süti,hogy megkért még csináljak egyszer. Bevallom ez volt az első olyan süteményem,hogy nem lett kokárdaszerű kinézete,de ígérem a következőben jobb lesz. Bár a lényeg az egészben,hogy finom legyen.

A recept otlete Aliztol jott


Hozzávalók:

Barna réteg:

15 dkg darált keksz

10 dkg porcukor

5 dkg Ráma

5 dkg keserűcsoki

2 evőkanál kakaópor

tejszín vagy tej

Piros és zöld réteg:

15 dkg darált keksz

10 dkg porcukor

5 dkg Ráma

tejszín vagy tej

aromák és ételfestékek

Fehér réteg:

10 dkg kókuszreszelék

8 dkg porcukor

5 dkg ráma

Elkészítése:

A barna réteghez a darált kekszet, a porcukrot, a kakóport összekeverem. Elmorzsolom a margarinnal, majd egy kevés tejszínnel és 5 dkg olvasztott csokival összegyúrom. Annyi tejszínt adok hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen, de ne lágy.

A piros és zöld réteghez is a darált kekszhez adom a porcukrot, elmorzsolom benne a margarint és annyi tejszínt adok hozzá, hogy kemény legyen, de összeálljon. Ezután kettéosztom úgy, hogy a piros kicsit több legyen. A piros réteghez egy kevés császárkörte aromát keverek, hogy legyen valamilyen íze, meg piros ételfestéket, hogy színes legyen, a zöldhöz meg zöld színű keserűmandula aromát és zöld ételfestéket keverek. Mivel az aroma is lágyítja a tésztát, szórok hozzá még egy kis kekszmorzsát és először azzal keverem el a festéket és az aromát. Gyurma állagú legyen!

A fehér réteghez a kókuszreszeléket a porcukorral, és a margarinnal gyúrom össze. (Sajnos nem volt szép fehér kókuszreszelékem itthon.)

A tésztát - 2 sütőpapír között lehet tapadásmentesen kinyújtani - kb. 8 mm vastagra nyújtom. A középső zöld tésztából rudat sodrok, azt betekerem a kókuszosba, azt a pirosba, végül a kakaósba. Minden réteg csak egyszer érje körbe az előzőt. Nehéz pontosan kiszámítani. Ha szélesebb levágom a fölösleget, ha nem ér össze, kipótolom.

Fóliába csomagolom a hengert szorosan és jól lehűtöm. Vékony pengéjű késsel szeletelem. Egy-egy karikákba egy fogpiszkálóval bordákat nyomkodok, így hasonló lesz a kokárdához.

2 megjegyzés:

  1. Szia, Hajni, gratulálok a blogodhoz!:) Kívánom, hogy sok-sok finom étel receptjét gyűjthesd ide össze magad és családod örömére!:)

    És egy jótanács: mindig tegyél linket, ha valahonnan receptet, esetleg ötletet veszel, különben sok támadás érhet. Nagyon szigorú szabályok vannak a gasztro-világban, és senkit sem kímélnek, ha nem tartja be azokat. Pl. Kiskukta olcsó piskótareceptjét egyből felismertem, de linket nem találok, ezért az úgy jön ki, mintha a tied lenne. Biggyeszd oda, és akkor nyugodtan alhatsz. :)
    Puszillak sokszor!:)

    VálaszTörlés
  2. Szia,drága Edith! Köszönöm szépen a jókívánágokat,bíztatást és mindenekelőtt a figyelmeztetést is! Igyekszek minél többet és változtatósabban főzőcskézni,és ezt követően leírni:)

    Egyelőre élvezem,s remélem gyakorlott gazdasszony leszek ezen a területen is. Örvendek,hogy tetszik neked is,hogy nekifogtam gasztro blogozni.Ez még csak a kezdet.
    U.i: be fogom linkelni azokat a címeket is,ahonnan meríttetem a receptet:)
    Sok puszi:)

    VálaszTörlés